• Other Languages

Environmental Debate Between Institutions of Higher Learning

Pengenalan

 

Pertandingan Debat Alam Sekitar Antara Institusi Pengajian Tinggi pertama kalinya telah diadakan pada tahun 1986. Walau bagaimanapun ia menjadi acara tahunan bermula tahun 1991 setelah kerajaan Malaysia mengisytiharkan 21 Oktober setiap tahun sebagai Minggu Alam Sekitar Malaysia (MASM).

Ia merupakan satu program tahunan yang dianjurkan oleh Jabatan Alam Sekitar bersama Majlis Debat Universiti-Universiti Malaysia (MADUM) sejak awal tahun 90-an lagi. Penganjur utama pertandingan debat ini adalah Jabatan Alam Sekitar dengan kerjasama MADUM, Dewan Bahasa dan Pustaka dan Kementerian Pendidikan Malaysia. Bagi memudahkan pengurusan dan penganjuran pertandingan tersebut, salah sebuah Institusi Pengajian Tinggi yang mengambil bahagian akan dipilih secara bergilir-gilir menjadi tuan rumah pertandingan debat pada setiap tahun.

Pertandingan Debat Alam Sekitar Antara Institusi Pengajian Tinggi ini merupakan satu aktiviti tahunan yang diharapkan dapat meningkatkan pengetahuan dan kesedaran di kalangan mahasiswa tentang pelbagai isu dan permasalahan alam sekitar. Ia juga dapat membentuk budaya berfikir dan berdebat di kalangan mahasiswa.

Objektif

 1. Meningkatkan pengetahuan mahasiswa yang juga pemimpin pada masa hadapan akan isu-isu/dasar-dasar/polisi-polisi berkenaan alam sekitar di peringkat nasional dan antarabangsa
 2. Meluaskan jaringan kerjasama antara institusi pengajian tinggi di Malaysia, tidak kira awam atau pun swasta bagi membolehkan proses perkongsian ilmu
 3. Menggalakkan mahasiswa untuk lebih berfikiran terbuka, kritis dan celik akan pengetahuan umum menyentuh aspek alam sekitar dan pemeliharaan serta pemuliharaan sumber asli
 4. Melatih mahasiswa sebagai pemimpin di masa hadapan untuk berfikir dan melahirkan buah fikiran secara berkesan dan bernas
 5. Sebagai satu cara untuk meningkatkan kemahiran dan bakat pidato dan debat di kalangan mahasiswa

Rasional Logo

Logo Debat Alam Sekitar buat pertama kali diperkenalkan pada Pertandingan Debat Alam Sekitar ke-21 pada tahun 2011. Pemilihan logo ini telah dibuat menerusi Pertandingan Mencipta Logo Debat Alam Sekitar. Logo ini akan digunapakai untuk pertandingan seterusnya.

Secara keseluruhannya logo ini direka dengan memasukkan elemen-elemen penting iaitu perkataan DEBAT ALAM SEKITAR ANTARA INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI dengan warna yang bersesuaian dan gambar bunga raya sebagai simbol alam sekitar.

Perkataan DEBAT – warna putih pada huruf D membawa maksud kebersihan dan kemuliaan bagi menggambarkan peribadi pendebat selaku penuntut Institusi Pengajian Tinggi yang berjiwa bersih dan berakhlak mulia. Warna hitam membawa maksud kekuatan dan keyakinan dalam berdebat.

Perkataan ALAM SEKITAR berwarna hijau – Warna hijau melambangkan kesuburan, pertumbuhan dan harmoni yang biasa dikaitkan dengan kehidupan dan alam sekitar. Hijau adalah warna korporat Jabatan Alam Sekitar selaku penganjur pertandingan ini.

Bunga berwarna merah – Bunga Raya adalah Bunga Kebangsaan Malaysia dan dalam konteks logo ini ia menjadi lambang keberanian, kekuatan dan kemahuan yang agresif dalam berhujah dan berdebat.

Kaedah Pertandingan

 • Pertandingan debat ini merupakan debat ala parlimen.
 • Penentuan pasukan yang akan berlawan dan juga peranan mereka sebagai kerajaan atau pembangkang dibuat menggunakan kaedah `system bracket power match’ untuk pusingan awal.
 • Kedudukan setiap pasukan dibuat berdasarkan menang/ kalah, juri, julat kemenangan dan markah keseluruhan.
 • Pertandingan peringkat awal melibatkan enam (6) pusingan.
 • Lapan (8) pasukan terbaik akan dipilih untuk ke peringkat suku akhir dan empat
 • (4) pasukan yang menang akan ke peringkat separuh akhir.
 • Dua (2) pasukan akan ke peringkat akhir.

 

Usia Program Debat Antara Institusi Pengajian Tinggi

Jabatan Alam Sekitar telah menganjurkan Pertandingan Debat Alam Sekitar Antara Instistusi Pengajian Tinggi buat pertama kalinya pada tahun 1985. Pertandingan Debat yang melibatkan kerjasama antara Jabatan Alam Sekitar, Kementerian Pengajian Tinggi, Majlis Debat Antara Universiti-universiti di Malaysia dan Dewan Bahasa dan Pustaka ini telah dianjurkan secara tahunan mulai tahun 1991. Kini usianya telah menjangkau 24 tahun pada tahun ini. Ianya bukan suatu jangkamasa yang sekejap, malah ramai di kalangan pendebat yang berdebat pada tahun ini masih belum pun dilahirkan ketika Pertandingan Debat yang dianjurkan buat kali petamanya pada tahun 1985. Pertandingan Debat ini merupakan satu rekod pertandingan debat yang tertua di Malaysia. Debat Alam Sekitar menjadi legasi debat antara Institusi-institusi Pengajian Tinggi di Malaysia yang paling lama bertahan malah mengekalkan prestijnya sebagai kejuaraan yang menjadi idaman semua pendebat universiti.

Sedikit singkapan sejarah Pertandingan Debat Alam Sekitar Antara Institusi Pengajian Tinggi. Penyertaan yang mulanya hanya melibatkan peserta daripada IPT Awam telah turut dibuka kepada IPT Swasta mulai tahun 2003. Seperti pertandingan debat lain di Malaysia, Pertandingan Debat Alam Sekitar ini juga menyaksikan beberapa perubahan format pertandingan selaras dengan pertambahan peserta dan untuk memberi kesan yang lebih baik untuk mencapai objektif penganjurannya.

Contohnya, dengan menggunakan kaedah Debat Ala Parlimen, pendebat akan dilatih untuk berhujah dan menyampaikan segala maklumat yang diusulkan dengan lebih fokus selain menguji pemahaman dan penguasaan isu melalui celahan dan jawapan kepada celahan semasa debat dijalankan.

Imbasan Pertandingan

Senarai Tuan Rumah Penganjuran & Pertandingan Debat Alam Sekitar Antara Institusi Pengajian Tinggi (Lampiran – PDF)

 

Best viewed using Internet Explorer 11+, Mozilla Firefox, Google Chrome and Safari with resolution 1280x768 pixels and above.
Last Updated:

July 22, 2021 @ 12:18 pm

DOE Leaf